Diskuzní fórum

Please or Registrovat to create posts and topics.

Brigitte Fossey

[one-half-first]
[columns-container class="nahled"]
[one-fourth-first][/one-fourth-first]
[three-fourths]
[icon name="star-of-life" prefix="fas"] 15.6.1946 - Tourcoing, Francie
[/three-fourths]
[/columns-container]

[tabs]
[tab title="Životopis"]
Brigitte Fossey vstoupila na stříbrné plátno již ve velmi útlém věku - v pěti letech si zahrála roli osiřelé dívenky Paulette, jejíž rodiče zahynuli při náletu a která naváže přátelství se stejně postiženým jedenáctiletým chlapcem , v protiválečném dramatu Zakázané hry. O pět let později jí americký režisér, herec a tanečník Gene Kelly dokonce svěřil úlohu neposlušné dcery Janine, která uteče se svým americkým spolužákem ze švýcarské školy do Paříže, v komediálním dramatu Šťastná cesta.
Kromě hereckého talentu projevovala od dětství rovněž hudební nadání; v rodném městě navštěvovala hodiny tance a klavíru. Po studiích jazyků a filozofie na univerzitě v Paříži odjela do Ženevy, kde pokračovala ve výuce jazyků na tlumočnické škole. Koncem 60. let se opět vrátila před filmovou kameru, aby ztělesnila dceru zchudlého barona, éterickou Yvonne de Galais, o jejímž milostném vzplanutí a posléze tragickém údělu vypráví romantické melodrama podle románu Alaina Fourniera Velký Meaulnes.
Úspěch tohoto snímku definitivně rozhodl o tom, že se začala věnovat výhradně herecké dráze. Ačkoliv měla jisté zkušenosti a renomé, absolvovala ještě odbornou průpravu na pařížské Státní konzervatoři dramatického umění a v newyorském Actors Studiu. Na divadle debutovala 1967 ve hře Léto, jejímž režisérem byl Jean-François Adam, za něhož byla 1968-73 provdána a v jehož psychologickém milostném dramatu M jako Mathieu vytvořila dvojroli odloučené manželky Jeanne a tajemné milenky Muriel psychicky nevyrovnaného muže (Sami Frey). Během 70. let se prosadila jako jedna z nejosobitějších představitelek citově křehkých hrdinek ve filmech věhlasných, ale i začínajících francouzských režisérů.
Čas od času o ní projevují zájem rovněž významní zahraniční tvůrci, v jejichž dílech vytváří postavy nejrůznějších charakterů a osudů: těhotná Vivian, žena lovce tuleňů (Paul Newman), s nímž se vrací po mnoha letech do zamrzlého města, kde živoří v podzemí zbytek civilizace, v alegorické sci-fi vizi Kvintet; úspěšná herečka Isabelle, zanedbávající však kvůli umělecké kariéře svou dceru, v rodinném dramatu Křídla a pouta. Dále si zahrála jako rozvážná a obětavá vychovatelka Věra, pomáhající francouzskému mimovi (Tom Courtenay) zinscenovat s dětmi v židovském ghettu pantomimické představení pro delegaci Mezinárodního červeného kříže, v poetickém snímku z nacistické okupace Poslední motýl (Karel Kachyňa). Byla hostem MFF v Karlových Varech 1984 a na MFF Praha 1996.


[/tab]
[tab title="Filmové role"]
Zakázané hry
Sbohem, příteli (Delon-Bronson)
'M' comme Mathieu
Bídníci (1974)
La boum, La boum 2 (Marceau)
Poslední motýl
Un amour interdit

[/tab]
[/tabs]

[/one-half-first]
[one-half]


[/one-half]