Diskuzní fórum

Please or Registrovat to create posts and topics.

Fêlés - nový film Pierre Richarda

Fêlés (v překladu něco jako "Nakřáplí") je nový film režiséra Christopha Duthurona, který bude uveden na plátna kin letos 28. srpna. Hlavní role v tomto komediálně-vážném snímku svěřil Pierre Richardovi, Bernardu Le Coq a Charlotte de Turckheim. Snímek pojednává o L'Arc en ciel, což je autentické místo ve městě Marmande, které sdružuje obyčejné lidi zklamané a nalomené životem. Členové této komunity se vzájemně podporují v boji s každodenními obtížemi. Když najednou musí čelit hrozbě nesmyslného vystěhování, kolem zakladatele komunity Pierra se zorganizuje vlna solidarity, aby zachránila toto jedinečné útočiště outsiderů.
Jak vznikla myšlenka natočit tento film? Christophe Duthuron napsal Fêlés přímo pro Pierra Richarda. Režisér vysvětluje: "Když jsem byl dítě, v mém rodném Lot-et-Garonne, jediné filmy, které jsem mohl sledovat až do konce, byly filmy Pierra Richarda. Jako teenager jsem se ztotožňoval více s neohrabaným antihrdinou než s hrdinnými pistolníky té doby. Usmířil mě s mými vlastními chybami. V 17 letech jsem uviděl jeho fotku na jeho lodi v Paříži, v únoru 1991 jsem šel na břeh Seiny, rozhodnut se s ním setkat.
Čekal jsem poblíž, dokud se neobjevil Pierre. Trochu ohromen mými znalostmi o jeho filmografii a analýzou jeho filmů mě pozval na palubu na kávu... kterou jsem rozlil. On pak navrhl, abychom si šli poslechnout jeho syna, který večer v nějakém klubu hrál jazz. Já, kluk z vesnice, jsem byl ohromen, a neodvážil jsem se vstoupit do restaurace, kam se mnou chtěl jít... Přišel mě vyzvednout ven na chodník a řekl mi větu, na kterou nikdy nezapomenu: 'Christophe, máš své místo všude na světě a nikdo ti ho nemůže vzít'."

Původně chtěl Christophe Duthuron vyprávět příběh o lidech kteří překážejí ostatním v normálním životě. Ale po objevení sdružení Arc en Ciel v Marmande se námětem filmu stalo to, co mělo být pouze jeho prostředím. Režisér se svěřil: "Tento dům mě svým způsobem vzal do své náruče. Okamžitě jsem chtěl vyprávět příběh lidí, kteří tam byli. Lidi, kteří sešli z cesty, kterým se zhroutil svět a kteří se díky tomuto sdružení (které nikde jinde neexistuje) vrátili zpět do života - přesně tohle jsem v tu chvíli potřeboval. Vidět, že je možný jiný způsob života. Život šitý na míru. Bez společenských toxinů, úsudku, soutěžení, falešných přetvářek. Po pádu našli tito lidé znovu cestu k radosti. Nechtěl jsem je ukázat jako další menšinu, která nás potřebuje - naopak, my se od nich máme hodně co učit! A pak jsem si jednoho dne, když jsem s nimi trávil čas, všiml portrétu na zdi - byl to François Tosquelles, který byl prý zakladatelem a iniciátorem sdružení. Dozvěděl jsem se o tomto pánovi všechno možné, a nemohl jsem tomu ani uvěřit!"

Před tímto filmem Charlotte de Turckheim a François Berléand nikdy nepracovali s Christophem Duthuronem a Pierrem Richardem. Režisér dále říká: "Připojili se k Pierrovi, Bernardovi, Chiche Caponovi, mé ženě Méliane Marcaggi (Célaine ve filmu, členka, která říká vše, co si myslí) a rychle se mezi nimi vytvořila ta správná harmonie. Všichni se ponořili do svých charakterů a s veškerou vážností vyprávěli tento příběh. Nikdo z nich nevyčníval z řady a nebyl herecká "primadona". Každý byl ve službách subjektu většího než my, učil se způsobům členů komunity, kteří měli svou pravdu a eliminovali jakýkoli náznak ega. To dalo příběhu nazvanému Fêlés jistou grácii."

Také jistý Matthieu Chedid, alias „M“, má svou vlastní roli ve Fêlés. Byl to Pierre Richard, kdo poradil Christophu Duthuronovi, aby kontaktoval slavného zpěváka: „Matthieu, dojatý frází zakladatele sdružení Tosquellese "Uspět ve svém šílenství znamená najít rovnováhu v nerovnováze", roli ochotně přijal, a dokonce se nabídl, že během svého koncertu natočí další scény v Montaubanu."

Snímek Fêlés představuje v obsazení velké množství neprofesionálních herců hrajících sami sebe. Pierre Richard vzpomíná: "Byl jsem extrémně nervózní, protože jsem se přistihl, že mám co dělat s lidmi s úžasnou citlivostí. Nebyl čas být chytrý a 'hrát herce'. Musel jsem se integrovat jako skutečný vůdce komunity lidí, se kterými jsem byl denně v kontaktu. Hodně jsem obdivoval jejich spontánnost, laskavost, dokonce i jejich radost. Bylo vzrušující být mezi nimi, být s nimi. Měsíc a půl žili všichni herci i neherci každodenním životem: sdíleli jsme natáčení, jídlo, kávu a výbuchy smíchu před, mezi a po záběrech, a s mým přítelem Bernardem Le Coqem a ostatními jsme si užívali tento jedinečný zážitek."