Diskuzní fórum

Navigace fóra - nacházíte se zde:FórumVzorová kategorie: Diskuzní fórumRita Renoir
Please or Registrovat to create posts and topics.

Rita Renoir

[one-half-first]
[columns-container class="nahled"]
[one-fourth-first][/one-fourth-first]
[three-fourths]
[icon name="star-of-life" prefix="fas"] 19.1.1938 - Paříž, Francie
[icon name="cross" prefix="fas"] 4.5.2016 (78 let) - Paříž, Francie
[/three-fourths]
[/columns-container]

[tabs]
[tab title="Životopis"]
Monique Bride-Etivant, uměleckým jménem Rita Renoir, byla francouzská herečka a také hvězdou saloonu Crazy Horse a jednou z nejslavnějších francouzských striptérek 50. a 60. let. Vyrůstala v 15. pařížském obvodu, kde ve třinácti letech začala navštěvovat lekce malování v ulici Duperrée v Pigalle a později také hodiny klasického tance ve studiu Wacker na náměstí Clichy. V 50. letech 20. století účinkovala v Crazy Horse Saloonu pod jménem Rita Mayfern, ale toto jméno se jí neosvědčilo a začala si říkat Rita Renoir na počest malíře Augusta Renoira. Později opustila podnik a začala se věnovat experimentálnímu divadlu, jehož se stala ikonou.
Jako herečka ztvárnila texty Reného de Obaldia, Euripida a Pierra Bourgeada. Hrála v Obaldiově hře Du vent dans les branches de sassafras, jakémsi westernu plném fantazie, s Michelem Simonem, uváděné v Théâtre Gramont pod vedením René Dupuye. V roce 1954 byla modelkou pro časopis Paris Cocktails et Paradise.
Její filmová kariéra obsahuje snímky Bonbony s pepřem (1963, etnoložka), Fantomas kontra Scotland Yard (1967, žena řídící letadlo), také byla partnerkou Monicy Vittiové ve filmu Michelangela Antonioniho Le Désert rouge. V roce 1963 hrála v Théâtre Récamier v režii Gérarda Vergése Euripidovu Orestii a v témže roce na festivalu v Barentinu v režii Jeana Serge Corneillovy Lásky jedné plavovlásky. V roce 1964 se zúčastnila happeningu v Americkém centru na Place de l'Odéon. V roce 1967 hrála na Festivalu svobodného projevu v Saint-Tropez ve hře Pabla Picassa Le Désir attrapé par la queue, což vyvolalo skandál. V roce 1968 pracovala také jako choreografka na filmu Paša režiséra Georgese Lautnera.
V roce 1972 vytvořila, režírovala a uvedla erotické divadlo Le Diable, které bylo striptýzem, happeningem, pornografickou pantomimou, na níž se podílel její společník a spolupracovník Jean-Pierre George, který měl na starosti také zvuk a osvětlení. Hra byla uvedena a inscenována v pařížském Théâtre de Plaisance. V průběhu několika let hru uvedla více než 500krát. V dubnu 1973, u příležitosti 300. výročí hry, poskytla rozhovor časopisu Lui. V roce 1977 se podílela na choreografii hry Bertolta Brechta Lux in tenebris, kterou vytvořil Pierre-Étienne Heymann. V roce 1981 hrála ve filmu Delphine Seyrig Buď hezká a mlč. Rita Renoir vypráví o své filmové zkušenosti prostým způsobem, tváří v tvář kameře.


[/tab]
[tab title="Filmové role"]
1981
Buď hezká a mlč

1982
L'Ange

1975
Le Futur aux trousses

1970
Cannabis

1967
Fantomas kontra Scotland Yard
Le Désir attrapé par la queue

1966
Chappaqua

1964
Červená pustina

1963
Bonbony s pepřem
Monde de nuit

1961
Tous les plaisirs du monde

1958
Le Sicilien

1953
Les compagnes de la nuit

[/tab]
[/tabs]

[/one-half-first]
[one-half]


[/one-half]