Diskuzní fórum

Please or Registrovat to create posts and topics.

Christian Marin

[one-half-first]
[columns-container class="nahled"]
[one-fourth-first][/one-fourth-first]
[three-fourths]
[icon name="star-of-life" prefix="fas"] 8.2.1929 - Lyon, Francie
[icon name="cross" prefix="fas"] 5.9.2012 - Paříž, Francie
[/three-fourths]
[/columns-container]

[tabs]
[tab title="Životopis"]
Christian Bernard Georges Marin byl francouzský herec, našim divákům asi nejvíce známý jako jeden z četníků ze série filmů s Louis de Funésem. Se svou netypickou postavou, protáhlým obličejem a odstávajícíma ušima patřil k oblíbeným hercům vedlejších rolí poválečné francouzské kinematografie. Během své kariéry se spřátelil s Fernandem Ledouxem, Fernandem Raynaudem, André Falconem. Ve svých pamětech se k Robertu Lamoureuxovi a Louisi de Funèsovi staví celkem taktně a rezervovaně.
V roce 1949 se mu po zkušenostech na Beaux Arts podařilo vstoupit na konzervatoř v Lyonu, kde se začal učit herecké řemeslo. V roce 1951 se na radu svého přítele Fernanda Ledouxe přihlásil do Comédie Française, ale neuspěl. Poté se připojil ke skupině TNP Jeana Vilara, kde se setkal s Danielem Soranem a Gérardem Philipem. V roce 1953 se připojil ke skupině Jeana Dasté, Comédie de Saint-Etienne. Zůstal tam dva roky, pak zkusil štěstí jako komik v pařížských kabaretech. Na stříbrném plátně se nakonec prosadil až roku 1963 s filmem Pouic Pouic Jeana Giraulta s Louisem de Funèsem v hlavní roli. V letech 1964 až 1970 hrál Marin (mimochodem vnuk četníka) Alberta Merlota v prvních čtyřech dobrodružstvích filmu Četníka ze Saint Tropez po boku Louise de Funése. V roce 1978, když ho Jean Anouilh požádal, aby hrál v divadle, Christian Marin kvůli tomu odmítl nabídku obléct si uniformu popáté, aby mohl natáčet Četník a mimozemšťané.
V letech 1967 až 1969 získal v televizi roli poručíka Ernesta Laverdura, zarytého flirtujícího, výstředního a hrubiánského, ale vynikajícího pilota - pobočníka Tanguy, kterého hraje Jacques Santi - v televizním seriálu Les Chevaliers du ciel, adaptovaného komiksu, který kreslili Jean-Michel Charlier a Albert Uderzo. Třicet devět epizod bylo natočeno během tří let. Christian Marin, specialista na vedlejší role, zejména s Jeanem Giraultem, se objevil ve zhruba padesáti filmech pod režií Clauda Autanta-Lary, Costy-Gavrase a Yvese Roberta.
Nazpíval také asi 45 písní mezi lety 1963 a 1972. Jeho hlavní profesní činností - a jeho oblíbenou disciplínou - zůstalo divadlo, od kterého se nikdy nevzdaloval. Hrál ve čtyřiceti hrách klasického repertoáru i bulváru. Byl členem Alphonse-Allais Academy. Od roku 2010 pak hrál v Le Gang des Seniors.
Christian Marin zemřel na rakovinu 5. září 2012, několik týdnů po dokončení psaní jeho memoárů s názvem Memoirs of a Knight of Heaven, napsaných spolu s Gillesem Antonowiczem. Kromě manželky Monique, se kterou žil šedesát let, zanechal čtyři děti a osm vnoučat.

[/tab]
[tab title="Filmové role"]
2012
Dead Man Talking

2010
Dva sunčana dana

1998
Chômeurs mais on s'soigne

1984
Neuville ma belle

1980
Brouček z lesa

1977
Deux cloches dans la neige

1976
La Grande Récré

1975
Le Commando des chauds lapins

1974
Y'a un os dans la moulinette

1973
La Dernière bourrée à Paris

1970
Strogoff
Četník ve výslužbě

1969
L'Auvergnat et l'autobus
Faites donc plaisir aux amis

1968
La Permission
Le Mois le plus beau
Četník se žení

1966
Monsieur le président-directeur général
Také velké bankovky mohou být falešné

1965
Dis-moi qui tuer
L'Or du Duc
Le chant du monde
Zločin v expresu
Četník v New Yorku

1964
Do toho, do toho!
Honba za kytarami
Les Copains
Četník ze Saint Tropez

1963
L'Abominable homme des douanes
Bébert et l'omnibus
Ctihodný Stanislav
La Foire aux cancres
Le Magot de Josefa
Pouic Pouic

1962
Jak získat úspěch v lásce
Le Crime ne paie pas

1961
La Gamberge
Monsieur Antoine
Radosti velkoměsta
Výhodná koupě
Všechno zlato světa

1960
Les tortillards

[/tab]
[/tabs]

[/one-half-first]
[one-half]


[/one-half]