Diskuzní fórum

Please or Registrovat to create posts and topics.

Xavier Lafitte

[one-half-first]
[columns-container class="nahled"]
[one-fourth-first][/one-fourth-first]
[three-fourths]
[icon name="star-of-life" prefix="fas"] 8.8.1974 - Paříž, Francie
[/three-fourths]
[/columns-container]

[tabs]
[tab title="Životopis"]
Xavier Lafitte byl již od útlého věku ovlivňován svými dvěma dědečky, kteří se věnovali umění - jeden z nich byl sochař a druhý profesionální hráč na lesní roh v symfonickém orchestru. Bylo mu vštěpováno, že kreativita a umělecké dovednosti jsou nesmírně důležité. V osmnácti letech Xavier navštěvoval obchodní školu v Paříži, odkud se přesunul nejprve do Madridu ve Španělsku a pak na Hartfordskou univerzitu v Connecticutu v USA. Po mnoho let navštěvoval kurzy moderního jazzu, stepu a hry na trubku a k tomu začal kreslit.
Až v roce 1997, po ukončení studia, začal Xavier navštěvovat kurzy herectví a účastnit se konkurzů na role. Koncem roku 1999 obsadil Thierry Harcourt Xaviera do role excentrického milence Oscara Wildea, lorda Alfreda Douglase, ve hře Moise Kaufmana Gross indecency, the three trials of Oscar Wilde. Do té doby se pohyboval spíše v malých roličkách.
V roce 2000 hrál Xavier ve filmech Life Audrey Schebatové, La Bande du Drugstore (2001) Françoise Armaneta, New love (2007) Laurence Coriata, vybraném na londýnském filmovém festivalu Cinema Extreme, a Gabrielle (2005) Patrice Chéreaua.
V červenci 2006 začal Xavier natáčet film V Sylviině městě španělského režiséra Josého Luise Guerina. Jeho partnerkou se stala vycházející hvězda Pilar Lopez de Ayala a pro Xaviera to byla první hlavní role v celovečerním filmu.
V roce 2007 se film V Sylviině městě dočkal uznání kritiky na 64. ročníku mezinárodního filmového festivalu Mostra v Benátkách v soutěži.
V roce 2008 Xavier ztvárňuje roli černého vyděrače v divadelní adaptaci románu Jamese M. Caina Pošťák vždycky zvoní dvakrát.
Zatímco hrál ve španělských celovečerních nebo krátkých filmech Águila Roja, la película (2011) režie J.R. Ayerra, Holden (2012), Návrat Eliase Urquija (2013) v režii R. Madrida a Postales desde da luna (2012) režie J.F. Viruega, vrátil se na pařížská jeviště, kde ztvárnil postavu bystrého markýze de Bassompierre v kritikou oceňovaném kuse Jindřich čtvrtý (2010/2012) s Jeanem-François Balmerem v hlavní roli.
V roce 2014 nabízí Xavierovi Jalil Lespert jednu z nejzajímavějších a nejsložitějších postav - Jacquese de Baschera v životopisném filmu Yves Saint Laurent s Pierrem Nineyem, Guillaumem Galliennem a Charlotte Lebon v hlavních rolích.
V roce 2015 hraje v díle Robina Maughama Sluha v roli Tonyho Williamse, kde podává jeden ze svých nejlepších výkonů. Hra je kritikou i veřejností oceňována několika cenami.
V témže roce interpretuje Alfreda Reevese v životopisném filmu Daniela Colase Chaplin.
V letech 2016 a 2017 si Xavier zahrál ve dvou kritikou i veřejností oceňovaných televizních seriálech - Arte (2017) a Le réve Francais (2018).
V prosinci 2018, si zahrál lékaře ve filmu Bez rodiny režiséra Antoina Blossiera s Danielem Auteuilem v hlavní roli.


[/tab]
[tab title="Filmové role"]
2022
Ça tourne à Saint-Pierre et Miquelon

2014
Yves Saint Laurent

2013
The Return of Elias Urquijo

2011
Celles qui aimaient Richard Wagner
Águila Roja, la película

2007
V Sylviině městě

2005
Gabriela

2002
La Bande du Drugstore

[/tab]
[/tabs]

[/one-half-first]
[one-half]


[/one-half]