Diskuzní fórum

Please or Registrovat to create posts and topics.

Americké verze francouzských nápadů

Celkem nedávno jsem zde psal o motivu úspěšného amerického filmu Sám doma, který byl volně převzat ze staršího francouzského snímku Vánoční teror. Jak se zdá, těchto "předělávek" či "výpůjček" filmových motivů ze strany americké produkce je mnohem víc. Což není míněno ve zlém, vzít původní nápad a rozvinout ho jiným směrem je leckdy i zajímavé, ale pokud se takové nápady vydávají za originální, bez špetky přiznání původního tvůrce, je to přinejmenším neuctivé.

Příkladem může být třeba kultovní a velmi slavný americký film režiséra George Roy Hilla a scénáristy Davida S. Warda o dvojici malých podvodníků, kteří si vezmou na paškál mocného mafiánského bosse a ušijí na něj dostihový podvod. Film se jmenuje Podraz (v originále The sting - něco jako bodnutí, píchnutí) a jeho výroba se datuje do roku 1973. Hlavní role zde obstarali výborní herci Paul Newman a Robert Redford. Celý film se točí kolem ústředního nápadu - zpoždění vysílání výsledků dostihových závodů, a to tak, aby oklamávaný gangster uvěřil, že jeho "tipaři" se opravdu vyznají a byl donucen vsadit velkou sumu peněz na koně, který ve skutečnosti vůbec nevyhraje.
Půvabná myšlenka. Nicméně tenhle motiv se objevil již v o deset let starším francouzském snímku Banánová slupka (1963), kde hlavní role podvodníků hrála dvojice Jean-Paul Belmondo a Jeanne Moreau. Oklamaný padouch, kterého si zde s chutí zahrál Gerd Fröbe, naletěl a přišel o peníze úplně stejným způsobem jako později v americkém filmu.

[fvplayer id="13"]Ale abych zde nemluvil jen o celých filmech, zmíním ještě scénu z kultovního (tentokrát francouzského) filmu Muž z Acapulca (Le Magnifique, 1973) s Jean-Paul Belmondem. Tajný agent Bob Saint-Clare se má setkat se svým nadřízeným plukovníkem tajné služby, který je mu ovšem na místo setkání "dopraven" jako kovový balík-slisované auto. Bob Saint-Clare s ním ještě chvíli hovoří a plukovník mu odpovídá, načež mu smutným hlasem oznámí, že už nemůže v misi pokračovat, a zemře. O jedenáct let později se rozhodla scénáristická a producentská trojice Zucker-Abrahams-Zucker, proslavená bláznivými parodiemi, rozvinout tento motiv ve své prvotině Přísně tajné! (Top Secret 1984, hl.role Val Kilmer). Slisovaným nešťastníkem je tentokrát samotný Omar Shariff, kterému z balíku pro větší umocnění komické situace trčí obličej a nohy.
A ještě jedna zajímavost - hudbu k tomuto filmu obstaral francouzský skladatel Maurice Jarre, otec slavného hudebníka Jeana-Michela Jarre.

Závěrem chci říct, že samozřejmě asi nezvládám vidět veškerou francouzskou a světovou produkci, takže je možná ještě dost podobných snímků se stejnými motivy. Pokud o nějakém víte, dejte mi vědět na mail v kontaktech, budu jen rád.