Diskuzní fórum

Please or Registrovat to create posts and topics.

Jean-Marc Barr

[one-half-first]
[columns-container class="nahled"]
[one-fourth-first][/one-fourth-first]
[three-fourths]
[icon name="star-of-life" prefix="fas"] 27.9.1960 - Bitburg, Německo
[/three-fourths]
[/columns-container]

[tabs]
[tab title="Životopis"]
Francouzský herec a režisér. Jeho americký otec sloužil na americké letecké základně v Německu a ve druhé světové válce. Jean je známý především jako herec, ale také jako režisér, scenárista a producent. Mluví francouzsky s nosovým hybridním přízvukem, což je důsledek jeho francouzsko-americké výchovy. Jeho angličtina má středoatlantický přízvuk.
Vystudoval filozofii na univerzitě v Los Angeles a dále studoval na pařížské konzervatoři a Sorbonně. Poté studoval herectví na Guildhall School of Music and Drama v Londýně. Zde se seznámil se svou budoucí ženou Irinou, klavíristkou.
V roce 1986 začal pracovat ve Francii v divadle. Po několika televizních rolích, například ve filmu Johna Boormana Hope and Glory (1987), byl obsazen do velmi úspěšného filmu The Big Blue (1988) - The Magic Deep. Ve filmu Luca Bessona ztvárnil francouzského potápěče Jacquese Mayola. Jeho hereckými kolegy v tomto filmu byli Jean Reno a Rosanna Arquette. Velká modrá byla ve Francii finančně nejúspěšnějším filmem 80. let.
V roce 1991 hrál ve filmu Europa režiséra Larse von Triera. Během natáčení tohoto filmu mezi nimi vzniklo přátelství, které trvá dodnes. Jean je kmotrem Trierových dětí. Hrál v mnoha svých filmech, například Prolomit vlny (1996), Tanečnice v temnotách (2000), Dogville (2004), Manderlay (2005).
Spolupráce s von Trierem ho posunula k filmové režii. Jako režisér debutoval v roce 1999 filmem Lovers. Napsal také scénář a film produkoval. Tvoří první část trilogie. Po něm následuje drama Too Much Flesh (2000) - To je moje tělo a trilogii uzavírá komedie Being Light (2001) - Blažené bytosti, kterou režíroval společně s Pascalem Arnoldem.
Známý je také díky roli atraktivního rozvodového právníka Maitre Bertrama ve filmu Le Divorce(2003) - Rozvod ve francouzštině. V roce 2002 hrál ve filmu Rudá siréna. V roce 1995 se objevil jako hlavní postava ve videoklipu Charmless Man skupiny Blur.


[/tab]
[tab title="Filmové role"]
La Balance
Dobrodruh (Belmondo)
Medvěd
Nikita (Reno)
1492: Dobytí ráje
Nostradamus
Zlaté oko
Patriot
D'Artagnan a tři mušketýři

[/tab]
[/tabs]

[/one-half-first]
[one-half]


[/one-half]