Diskuzní fórum

Please or Registrovat to create posts and topics.

Proč Audrey Tautou přestala natáčet

Ve středu 11. října 2023 vstoupil do francouzských kin animovaný film Nina a tajemství sýčka, kterému Audrey Tautou propůjčila svůj hlas. Herečka se však již téměř pět let na stříbrném plátně neobjevila.

"Vrátím se, ale nevím kdy a jak," říká Audrey Tautou v rozhovoru pro L'Obs, který byl zveřejněn 5. října 2023. "Nechci se hned vrátit k herectví," říká rošťácky vyhlížející herečka s velkýma černýma očima. Od filmu Pierra Salvadoriho En Liberté!, který byl do kin uveden 31. října 2018, se Audrey Tautou na filmovém plátně už neobjevila. V současnosti chce představitelka Amélie Poulain trávit co nejvíce času se svou dcerou, "svým malým pokladem" z Vietnamu, kterou adoptovala v roce 2019. Zmiňuje také své osobní projekty, jako je psaní, kreslení dětské knihy a fotografování. Mezi své ambice hvězda řadí být svobodná, šťastná, a dělat to, co ji baví.

V roce 2018 se po řadě natočených filmů a úspěchů (od Un long dimanche de fiançailles po L'auberge espagnole přes Da Vinci Code) rozhodla dát si pauzu. "Chtěla jsem si dát na čas a mít svou duševní svobodu," říká o svém rozhodnutí vzdálit se ze světa filmu. Pro režiséry, kteří s ní pracovali, je důvod nasnadě. "Audrey je člověk, který pracuje velmi tvrdě," říká David Foenkinos v deníku Le Parisien. "Když jsme s ní dva měsíce natáčeli Delikatesy, byla zcela pohlcena svou postavou. Intenzivně žije příběhem, ale film jí paradoxně nenechával moc prostoru pro její další aktivity. Má tolik zájmů, že chtěla experimentovat i s něčím jiným než s filmem. Má velkou vnitřní svobodu, podléhá pouze svým touhám."

Totéž může říci i Pierre Salvadori, který herečku režíroval třikrát ve filmech Hors de Prix, De vrais mensonges a Remise de peine. "K filmům přistupuje s velkým nasazením a soustředěním. A to, co předvádí, je opravdu živé a silné," připomíná pro Le Parisien. A pokračuje: "Ale viděl jsem, jak moc ji to vyčerpává. Zdálo se mi, že z natáčení filmů má stále méně radosti a stále více trpěla. Myslím, že se potřebovala trochu stáhnout, trochu se odpoutat." Jérôme Salle, který herečku režíroval ve filmu L'Odyssée, uvedeném do kin v roce 2016, zdůraznil ještě jednu věc: "Její stažení rozhodně není póza, aby se udělala žádoucí (...) Nikdy neměla nouzi o nabídky k natáčení, ale prostě už potřebovala klid." I když se herečka drží v ústraní, přesto se od 19. do 25. ledna objeví v šesti představeních v La Seine musicale (Boulogne-Billancourt) v adaptaci románu Charlotte Davida Foenkinose.