Diskuzní fórum

Please or Registrovat to create posts and topics.

Charles Denner

[one-half-first]
[columns-container class="nahled"]
[one-fourth-first][/one-fourth-first]
[three-fourths]
[icon name="star-of-life" prefix="fas"] 25.9.1934 - Marseille, Francie
[/three-fourths]
[/columns-container]

[tabs]
[tab title="Životopis"]
Spolupracovník komisaře Letelliera (Belmondo) z filmu Strach nad městem, Charles Denner byl poměrně málo známý, zejména mezi novou generací, nicméně mnozí se shodují, že byl bezpochyby hvězdou francouzské kinematografie.
Nejpřekvapivější je, že nepatří k těm hercům, kteří si zahráli v dlouhé řadě filmů a ztvárnili nespočet rolí. Tomuto herci stačilo pár filmů, aby prosadil svou genialitu na stříbrném plátně.
Charles Denner je rodák z Polska. Teprve ve 4 letech se dostal do Francie. V mladém Dennerovi se mezi oběma světovými válkami probudilo politické vědomí. Jako aktivista pak vstoupil do řad levice během odboje. Na začátku své kariéry se rozhodl pro divadlo s Charlesem Dullinem a poté pro TNP s Jeanem Villarem. Poté, co byl uveden do divadla, začal kariéru na plátně. V roce 1956 hrál ve filmu Nejlepší část Yvese Allégreta. O rok dříve se objevil ve filmu Les Hommes en Blanc (Muži v bílém). Ve svém tempu pokračoval a v roce 1958 hrál ve filmu Výtah na popraviště.
Přestože do té doby hrál jen vedlejší role, Claude Chabrol už předem odhalil jeho obrovský potenciál. V roce 1962 mu proto svěřil titulní roli ve snímku Landru. Od té doby byly jeho herecký styl a charisma uznávané po celém světě.
I když nebyl nikterak výrazný, vynikal svým vzhledem a příměstským hlasem, který mu byl vlastní. Dokonale věděl, jak vyjádřit záměry filmaře ve své interpretaci role ve filmu Landru.
Jeho nejlepší roky byly 60. a 70. léta, kde se dokázal blýsknout ve významných rolích. Costa-Gavras také využil jeho herecký potenciál ve filmech Zločin v expresu (1965) a Z (1968). Mezitím točil snímky jako Pépé a Claude od Clauda Berriho, Zloděj z Paříže od Louise Malla anebo Rošťák od Clauda Leloucha.
Výrazné postavy ztvárnil také ve filmech Dobrodružství je dobrodružství, Robert a Robert, Celý jeden život a Začít znovu, kde ho pozorně sledoval režisér François Truffaut. Byl z hercova výkonu nadšený, a tak ho přizval ke spolupráci na jeho snímcích Nevěsta byla v černém a Muž, který měl rád ženy.
Od 80. let začal být na velkém plátně vzácnější. Jeho poslední natáčení se datuje do roku 1985 ve filmu Golden Eighties (Zlatá osmdesátá léta) od Chantal Akermanové.
Od roku 1984 musel herec bojovat s rakovinou, a chtě nechtě ukončil s lítostí svou hereckou kariéru. Jeho nemoc byla velmi vysilující, trpěl dlouhých 11 let, než nakonec 10. září 1995 podlehl v nemocnici Dreux. Ačkoliv zemřel ve věku pouhých 69 let, zanechal ve světě kinematografie velký odkaz. Mnozí dokonce považují Charlese Dennera za dědictví francouzské kinematografie.
Svět filmu litoval jeho brzký odchod nejen pro jeho herecký talent, ale také pro sympatie, které vzbuzoval svým projevem. Důkazem je reakce Clauda Chabrola na oznámení jeho smrti: Denner tvořil svět vzdálený od světskosti, byl opravdový a skromný, prostě dobrý chlap.

[/tab]
[tab title="Filmové role"]
1986
Golden Eighties
L'unique

1983
Rock 'n Torah
Stella

1982
Tisíc miliard dolarů
Čest kapitána

1980
Le Coeur à l'envers
La vérité sur l'affaire Savolta

1978
Robert et Robert

1977
Muž, který měl rád ženy

1976
La Première fois
Mado
Začít znovu

1975
Strach nad městem
Vous ne l'emporterez pas au paradis

1974
Celý jeden život
Krysy z temnot

1973
Défense de savoir
Následník
Un officier de police sans importance

1972
Dobrodružství je dobrodružství
Hezká holka jako já

1971
Manželé z roku II
Vrahové pořádku

1970
Rošťák

1969
Tělo Diany
Z

1968
La trêve
Nevěsta byla v černém

1967
Pépé a Claude
Zloděj z Paříže

1966
YUL 871

1965
Modrý Panter
Zločin v expresu

1964
La Vie à l'envers
Mata Hari
Nejkrásnější podvody světa
Les Pieds nickelés

1963
Landru

1958
Výtah na popraviště

1956
Nejlepší část

1955
Les Hommes en Blanc

1954
Poisson d'avril

[/tab]
[/tabs]

[/one-half-first]
[one-half]


[/one-half]