Diskuzní fórum

Please or Registrovat to create posts and topics.

Jean-Pierre Darras

[one-half-first]
[columns-container class="nahled"]
[one-fourth-first][/one-fourth-first]
[three-fourths]
[icon name="star-of-life" prefix="fas"] 26.11.1927 - Paříž, Francie
[icon name="cross" prefix="fas"] 5.7.1999 (71 let) - Paříž, Francie
[/three-fourths]
[/columns-container]

[tabs]
[tab title="Životopis"]
Narozen v Paříži jako Jean Pierre Dumontet , poprvé se objevil v televizní inscenaci La Réveillon (1955). První malou roličku dostal v roce 1959 ve filmu Dva muži na Manhattanu. V roce 1961 hraje postavu gangstera Nevady v Belmondově filmu Muž jménem La rocca. Další větší roli dostává v krimikomedii Lucky Jo (1964).
Jeho počet rolí se začíná rozrůstat a to jak v televizi tak na filmovém plátně. Postavu sluhy Luciena ztvárnil skvěle v komedii Tetovaný dvojice Funés-Gabin. Setkal se i s mladým Pierre Richardem v jedné z jeho raných komedií Potíže s kohoutem. Výborně si rozuměl i s Lino Venturou a Jacquesem Brelem v komedii F.Vebera Dotěrný chlap ( 1973), kde si zahrál dr.Fuchse. Roli ministra si pro změnu střihl v Galabruově skvělém Vrátném od Maxima (1976). Návrat ke kriminálnímu žánru pak znamenala spolupráce s A.Delonem na filmech Tři muži na zabití (Chocard) a Slovo policajta (komisař Chauffard). V roce 1983 napsal a režíroval film Le Braconnier de Dieu, kde si také zahrál po boku P.Mondyho, J.Lefebvra, M.Galabrua nebo D.Ceccaldiho. Od počátku 80.let pak preferuje hraní v televizních filmech a inscenacích, výjimkou není ani dabing (Asterix a překvapení pro Cézara - 1985). V témže roce nazpíval duet Aprés Moi se svou manželkou Corinne Lahaye.
V roce 1997 se naposledy objevuje v televizi - v inscenaci Georges Dandin de Moliere. O dva roky později umírá na rakovinu v Paříži.

[/tab]
[tab title="Filmové role"]
Muž jménem La rocca (Belmondo)
Tetovaný (Gabin, Funés)
Dotěrný chlap (Brel, Ventura)
Potíže s kohoutem (Richard)
Vrátný od Maxima (Galabru, Lefébvre)
Útěk (Richard)
Tři muži na zabití (Delon)
Slovo policajta (Delon)

[/tab]
[/tabs]

[/one-half-first]
[one-half]


[/one-half]